Cercetătorii coreeni au inventat „pielea artificială”: ce este și unde am putea să o folosim

de: Andrei Tilimpea
14 09. 2021

Cercetătorii sud-coreeni spun că au dezvoltat un material artificial asemănător pielii, inspirat de biologia naturală, care își poate regla rapid nuanțele ca un cameleon pentru a se potrivi cu împrejurimile sale.

Echipa, condusă de Ko Seung-hwan, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Națională din Seul, a creat „pielea” folosind o cerneală specială care se schimbă în funcție de temperatură și este controlată de încălzitoare mici și flexibile.

„Dacă purtați uniforme de camuflaj în pădure sau în deșert, puteți fi ușor expus”, a spus Ko. „Schimbarea activă a culorilor și a modelelor în conformitate cu mediul înconjurător este cheia tehnologiei de camuflaj pe care am creat-o.”

Cercetătorii au demonstrat cu succes tehnologia folosind o jucărie cu senzori de detectare a culorilor. Indiferent de culorile pe care senzorii le-au „văzut” în jurul său, pielea a încercat să imite.

În videoclipul disponibil mai jos, jucăria s-a târât peste podelele roșii, albastre și verzi, schimbând instantaneu culoarea pentru a se potrivi cu fundalul.

Cum funcționează invenția

Tehnologia  se bazează pe cerneală termocromă cu cristale lichide și încălzitoare cu nanofiluri de argint stivuite vertical.

„Culoarea este detectată de senzori și informația este transferată către un microprocesor și apoi către încălzitoarele de nanofir argintiu. Odată ce încălzitoarele ating o anumită temperatură, stratul de cristal lichid termocromatic își schimbă culoarea ”, a spus Ko.

Grosimea totală a pielii artificiale flexibile, cu mai multe straturi, este mai mică de o sută de micrometri, practic, mai subțire decât un fir de păr uman. Prin adăugarea unor straturi de nanofire de argint suplimentare în forme simple precum puncte, linii sau pătrate, pielea poate crea modele complexe.

„Pielea flexibilă poate fi dezvoltată ca un dispozitiv portabil și utilizată pentru modă, uniforme militare de camuflaj, exteriorul mașinilor sau clădirilor în scopuri estetice și în viitor ca tehnologie pentru afișaje”, a adăugat șeful echipei de cercetare.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications în luna trecută.